آموزش دیتاشیت خوانی ایسیو خودرو
آموزش دیتاشیت خوانی ایسیو خودرو
برای این که بتوانید از هر قطعه الکترونیکی استفاده کنید، به دیتاشیت آن نیاز دارید. تولید کننده قطعه اطلاعات حیاتی مربوط به قطعه و کاربرد آن را در قالب دیتاشیت در اختیار شما قرار می دهد. یکی از مهم ترین چیزهایی که باید قبل از ورود به کار تعمیرات قطعات الکترونیکی یاد بگیرید نحوه دیتاشیت خوانی است.
در این مقاله از سری مقالات آموزش تعمیرات ایسیو خودرو آموزشگاه زانکو، مقدماتی را درباره دیتاشیت خوانی ارائه می کنیم. برای یادگیری کامل دیتاشیت خوانی و سایر مباحث کاربردی و کلیدی الکترونیک در دوره آموزش ایسیو زانکو شرکت کنید.
آموزش عیب یابی ایسیو خودرو – کلیک کنید
دیتاشیت چیست؟
دیتاشیت دستورالعملی برای قطعات الکترونیکی است که ماهیت و کاربرد و نحوه استفاده از قطعه را شرح می دهد. برای این که بتوانید دیتاشیت قطعات الکترونیکی را بخوانید باید اصول اولیه آن را بلد باشید. در نگاه اول دیتاشیت برای افرادی که سر رشته ای از الکترونیک ندارند پیچیده و غیر قابل فهم است. اما با کسب دانش و تمرین می توانید بر روش دیتاشیت خوانی مسلط شوید.
دیتاشیت چه کاربردی دارد؟
دیتاشیت همه جزئیات درباره قطعه و نحوه استفاده از آن را به شما نشان می دهد. به طور خلاصه اطلاعات زیر در دیتاشیت ارائه می شود:
- عملکرد کلی دستگاه
- مشخصه ها و الزامات حداقلی و حداکثری دستگاه
- نحوه کار با دستگاه بدون آسیب رسیدن به آن
- کاربرد های پیشنهادی و نکات مهم
- پاسخ به سوالاتی همچون: قطعه به چه ولتاژی نیاز دارد؟ سرعت عملکرد قطعه چقدر است؟ قطعه چگونه با سایر قطعات ارتباط برقرار می کند؟ و … .
دیتاشیت قطعات را از کجا پیدا کنیم؟
این روزها دیتاشیت تقریبا همه قطعات را می توانید در اینترنت با یک سرچ ساده پیدا کنید. اغلب دیتاشیت ها در قالب pdf هستند. کافی است نام قطعه خود را همراه با کلمه datasheet سرچ کنید. نتایج اولیه ای که در گوگل نمایش داده می شود معمولا دیتاشیت قطعه مورد نظر شما هستند.
آموزش دیتاشیت خوانی
برای یادگیری روش دیتاشیت خوانی ابتدا باید ببینیم کدام صفحات دیتاشیت از همه مهم تر هستند و باید به آن ها توجه کنیم. معمولا این صفحات در همه دیتاشیت ها هستند و برای پیدا کردن اطلاعات مورد نظرتان باید به صفحه مخصوص آن مراجعه کنید.
توجه داشته باشید که لازم نیست همه چیز هایی که در دیتاشیت ثبت شده را بفهمید. یک سری اطلاعات هستند که کاربردی برای شما ندارند. ما در ادامه قسمت های مهم دیتاشیت که اطلاعات موجود در آن ها برای شما کاربردی هستند را با هم مرور می کنیم.
صفحات مهم دیتاشیت:
صفحه اول دیتاشیت
در صفحه اول دیتاشیت معمولا یک خلاصه از شیوه عملکرد و ویژگی های اصلی قطعه ارائه می شود. در این صفحه می توانید خلاصه ای از عملکرد و مشخصات اصلی قطعه را مشاهده کنید. بلوک دیاگرام قطعه نیز در این صفحه درج می شود.
عناوین مهم صفحه اول دیتاشیت:
نام قطعه: بالای دیتاشیت نام کامل قطعه ذکر شده است.
تاریخ: همه دیتاشیت ها تاریخ دارند چون ممکن است دیتاشیت یک قطعه بعد از مدتی عوض شود. بنابراین سعی کنید از دیتاشیت های جدیدتر استفاده کنید.
General Description: یک شرح کلی درباره قطعه. در این قسمت معمولا درباره ویژگی ها و کاربردهایی که در جای دیگری درباره آن ها نوشته نشده، توضیح داده می شود. مثلا ممکن است برای این که قطعه بتواند کار خاصی را انجام دهد لازم باشد یک پین خاص را پایین نگه دارید.
Features (ویژگی ها): در این قسمت همه مشخصه ها و ویژگی های قطعه نوشته شده است. همیشه باید این قسمت را به دقت بخوانید تا با شرایط و استثناهای قطعه آشنا شوید.
Applications (کاربردها): در این بخش به راحتی می توانید متوجه شوید که این قطعه برای کار مورد نظر شما مناسب است یا نه. البته مواردی که در این قسمت نوشته شده بسیار کلی هستند و فقط یک برآورد کلی را به شما نشان می دهند.
بلوگ دیاگرام یا شماتیک دیاگرام قطعه: پایین صفحه اول دیتاشیت می توانید بلوک دیاگرام یا شماتیک قطعه را ببینید. با کمک این شماتیک می توانید رفتارهایی را توضیح دهید که احتمال دارد در دیتاشیت نیامده باشد.
صفحه دوم دیتاشیت
connection diagram: دیاگرام اتصالات به شما پین اوت (pinout) قطعه را نشان می دهد که یک نمای کلی از پایه های قطعه است.
Ordering Information: در این جدول انواع مختلف این قطعه را همراه با مشخصات آن مشاهده می کنید.
صفحه سوم دیتاشیت
Absolute Maximum Ratings: در این بخش درباره مواردی توضیح داده شده است که به قطعه شما آسیب می رساند.
Electrical Characteristics: در اینجا می توانید مشخصه های کامل قطعه خود را ببینید. در بعضی دیتاشیت ها این بخش به قسمت DC (منبع تغذیه، ورودی/خروجی استاتیک) و AC یا تایمینگ تقسیم می شود. این جدول به شما نشان می دهد انتظار چه چیز هایی را می توانید داشته باشید.
صفحه چهارم دیتاشیت
صفحه چهارم دیتاشیت معمولا ادامه جدول Electrical Characteristics صفحه دوم است. زیر این جدول یک سری نکات آمده است. یکی از توضیحات مهم در صفحه بخش Note 2 است که در آن نوشته شده:
بخش Absolute Maximum Ratings محدوده هایی را نشان می دهد که اگر از آن ها فراتر بروید ممکن است قطعه شما آسیب ببیند. بخش Operating Ratings شرایطی را نشان می دهد که در آن ها دستگاه کار می کند اما محدوده های عملکردی خاصی را تضمین نمی کند. بخش Electrical Characteristics مشخصات AC و DC دستگاه را تحت شرایط تست نشان می دهد که محدوده های عملکردی قطعه را تضمین می کند. در این قسمت فرض شده که دستگاه تحت شرایط Operating Ratings قرار دارد. مشخصات برای پارامترهایی که برای آن ها هیچ محدوده ای تعیین نشده تضمین نمی شوند با این حال ارزش این پارامترهای شاخص خوبی برای عملکرد دستگاه هستند.
صفحه پنجم دیتاشیت
Typical Performance Characteristics
در این صفحه یک سری نمودار را مشاهده می کنید. این نمودار ها اطلاعاتی را نشان می دهند که در جدول قبلی ثبت نشده است. اغلب چند متغیر در این نمودارها بررسی می شوند. مثلا جریان تغذیه با تغییر ولتاژ اندازه گیری می شود. یا جریان در دماهای مختلف اندازه گیری می شود.
صفحه هفتم دیتاشیت
نیازی به بررسی صفحه ششم نیست.
Applications Information: این بخش یک سری مدارها را به عنوان مثال مطرح کرده و نکاتی را درباره کاربرد قطعه ارائه می دهد. این نکات اغلب منبع خوبی برای کسب اطلاعات درباره کاربرد قطعه هستند. در بعضی دیتاشیت ها اطلاعات جامعی درباره قطعه ارائه شده که می توانید برای کار های مختلف از جمله خطایابی و دیباگ مدار از آن ها استفاده کنید.
البته این صفحه در همه دیتاشیت ها جامع و کامل نیست و ممکن است برای بعضی قطعات فقط یک شماتیک ساده باشد. برای یک سری دستگاه ها مثل میکروکنترلر ها هم ممکن است جنبه های مختلف دستگاه در بخش های مختلف بررسی شود. به طور کلی این صفحه مهم است و پیشنهاد می کنیم به دقت آن را بخوانید.
صفحه دوازدهم دیتاشیت
صفحات هشت تا یازده نیز حذف شدند.
Physical Dimensions: در صفحه دوزادهم دیتاشیت ابعاد و مشخصات فیزیکی دستگاه را مشاهده می کنید. این صفحه منبع خوبی برای شمردن پین ها است. اطلاعات کلی پکیج قطعه هم در این قسمت به طور کامل مشخص شده است.
دیدگاهتان را بنویسید