آموزش عیب یابی ایسیو (ECU) خودرو
در این بخش از مطالب آموزش تعمیرات ایسیو ماشین سواری آموزشگاه تعمیرات ایسیو در خدمت شما عزیزان هستیم با آموزش عیب یابی ایسیو خودرو ، امیدواریم این مطلب برای شما عزیزان مفید واقع شود ، حتما در پایان مطلب نظراتتان را با ما به اشتراک بگذارید.
ایسیو (ECU) که با عنوان کامپیوتر خودرو نیز شناخته می شود یکی از قطعات مهم و حیاتی در خودرو ها است که خرابی آن مشکلات متنوعی را در خودرو ایجاد می کند. در این مقاله از سری مقالات تعمیر ECU خودرو زانکو، روش های عیب یابی ECU را به شما آموزش داده و به سوالات زیر پاسخ می دهیم:
- ایسیو خودرو چیست؟
- علامت های خرابی ایسیو خودرو چه هستند؟
- چگونه می توان ایسیو خودرو را عیب یابی کرد؟
- تست ایسیو خودرو چگونه انجام می شود؟
- روش تعمیر ایسیو خودرو چیست؟
- و …
اگر این سوالات ذهن شما را نیز درگیر کرده است در ادامه این مقاله با زانکو همراه باشید.
ایسیو (ECU) چیست؟
کلمه ایسیو (ECU) مخفف عبارت Electronic Control Unit به معنای واحد کنترل الکترونیک است. ایسیو یک دستگاه کوچک در خودروهای انژکتوری است که سایر قطعات خودرو را کنترل می کند. به علت اهمیت بالای ایسیو، از آن با عنوان مغز خودرو یا کامپیوتر خودرو نیز یاد می شود. به بیان ساده همه سیستم ها و کارکردهای مهم و اصلی خودرو تحت کنترل ECU قرار دارند.
ایسیو چگونه کار می کند؟
ایسیو وظیفه کنترل قطعات داخلی موتور ماشین و بهینه سازی عملکرد موتور را از طریق دریافت داده ها از سنسورهای گوناگون داخل موتور، سپس تفسیر آن ها توسط نقشه های عملکردی، و در نهایت تنظیم سیستم های محرک داخل موتور انجام می دهد.
ECU متشکل از چندین ریزپردازنده است که به آن امکان پردازش داده های ورودی از سنسورهای موتور را می دهد. ECU دارای دو بخش سخت افزاری و نرم افزاری است. بخش سخت افزاری ایسیو شامل قطعات الکترونیکی ای است که روی یک زیرلایه سرامیکی و برد الکترونیکی قرار می گیرند.
قطعه اصلی روی برد الکترونیکی ایسیو یک چیپ میکروکنترلر است که نرم افزار ایسیو روی آن ذخیره می شود. این قطعه ری-پروگرامینگ را از طریق آپلود کد آپدیت شده امکان پذیر می کند. به آپدیت چیپ ها با عنوان سیستم مدیریت الکترونیک موتور هم گفته می شود.
نسخه اصلاح شده سیستم مدیریت موتور از سایر منابع ورودی گرفته و کنترل سایر بخش های موتور را تسهیل می کند. این موارد شامل ویژگی هایی همچون کنترل انتقال نیرو، کنترل دزدگیر، کنترل ترمز ضد لغزش، و کروز کنترل و … است.
علامت های خرابی ایسیو خودرو چه هستند؟
زمانی که ECU خودرو خراب شود، احتمال بروز مشکل در سایر بخش های خودرو بالا است. علامت های زیادی هستند که ممکن است خبر از خرابی ایسیو خودرو بدهند. در ادامه به چند علامت متداول خرابی ECU ماشین اشاره می کنیم:
روشن ماندن چراغ چک موتور
اگر چراغ مربوط به چک کردن موتور (check engine light) مدام روشن است و خاموش نمی شود، به احتمال زیاد ایسیو ماشین ایراد دارد. روشن ماندن چراغ چک موتور علت های زیادی می تواند داشته باشد اما متداول ترین دلیل آن مربوط به خرابی ایسیو است. اگر چراغ چک موتور همیشه روشن است، ایسیو باید چک شود.
استارت نخوردن ماشین (یا مشکل مستمر استارت خوردن)
اگر ماشین بدون هیچ دلیل مشخصی استارت نمی خورد، احتمالا ایسیو مشکل دارد. اگر باتری، استارتر و سایر قطعات چک شده اند و مشکلی ندارند اما ماشین استارت نمی خورد، منطقی است که خرابی ECU را در نظر داشته باشید.
کاهش قدرت موتور
خرابی ایسیو باعث مشکلات موتور و کاهش قدرت موتور می شود. همانطور که گفتیم ECU وظیفه کنترل و بهینه سازی عملکرد موتور را بر عهده دارد. وقتی ایسیو نتواند کارش را به درستی انجام دهد، در سوخت رسانی و سایر کارکردهای حیاتی خودرو اختلال ایجاد شده و باعث کاهش قدرت موتور می شود.
و موارد زیر:
- کاهش راندمان پیشرانه
- افزایش غیرعادی مصرف سوخت
- مشکل در عوض کردن دنده در حالت اتوماتیک
- خاموش شدن ناگهانی موتور ماشین
- خرابی ناشی از آب یا سوختگی روی ایسیو
- داغ کردن ایسیو
- شکستگی پین های ایسیو
- خودرو روی قطب معکوس جامپ استارت می شود
- افزایش زمان سوخت پاشی
- از کار افتادن سنسور اکسیژن (خودروهای دوگانه سوز)
- گاز نخوردن خودرو
- پایین آمدن ولتاژ ایسیو
چگونه می توان ایسیو خودرو را عیب یابی کرد؟
اگر به ایراد ایسیو خودرو شک دارید می توانید با روش های زیر آن را عیب یابی کنید:
1. عیب یابی از طریق بررسی ظاهری ایسیو
برای بررسی ظاهری ایسیو، ابتدا باید ایسیو خودرو را خارج کنید و کاور آن را باز کنید. این کار باید توسط متخصصین تعمیرکار ماشین و تعمیرکاران ایسیو انجام شود. اگر تجربه و تخصصی در این زمینه ندارید، پیشنهاد می کنیم این کار را تحت نظر متخصصین این رشته انجام دهید. بعد از باز کردن ECU باید برد الکترونیکی را چک کنید.
چک کردن برد ایسیو در این مرحله تنها یک بررسی ظاهری است. باید به دقت ظاهر برد را بررسی کنید. در صورتی که نشانه هایی از آسیب ناشی از آب یا سوختگی قطعات روی برد مشاهده کردید، ایسیو باید تعمیر/تعویض شود.
2. امتحان کردن یک ایسیو سالم
این روش برای ماشین های قدیمی تر که نیاز به پروگرام کردن ندارند بهتر جواب می دهد. البته گاهی اوقات در ماشین های جدید هم می شود از این روش استفاده کرد. برای این کار باید ایسیو خودرو را خارج کنید و به جای آن یک ایسیو با مدل مشابه نصب کنید. اگر مشکل ماشین حل شود یعنی ایسیو اصلی خودرو مشکل داشته و باید تعمیر/تعویض شود.
3. دیاگ
یکی از موثرترین و بهترین ابزارهای تشخیصی برای عیب یابی ایسیو، دیاگ است. دیاگ دستگاهی است که به ایسیو متصل شده و ایرادات ثبت شده در حافظه ایسیو را در غالب کد های خطا نمایش می دهد.
تعمیرکار می تواند با بررسی کد خطا و توجه به علائمی که خودرو نشان می دهد، ایسیو را عیب یابی و سپس تعمیر کند.
4. روش رد احتمال
اگر با روش های بالا جواب نگرفتید، می توانید از روش رد احتمال استفاده کنید. فرایند رد احتمال به شما کمک می کند بفهمید مشکل خودرو مربوط به ایسیو است یا نه. در این روش باید ورودی ها و خروجی های ایسیو را بررسی کنید:
ورودی ها:
1. از سالم بودن باتری و ولتاژ باتری اطمینان حاصل کنید
2. سالم بودن ریموت ماشین
3. سالم بودن سوئیچ احتراق یا سوئیچ جرقه زنی (ignition switch)
4. سالم بودن فیوزها
5. سالم بودن سنسور منبع (reference sensor): این سنسور به ایسیو می گوید که موتور در حال انجام چه کاری است تا ایسیو بتواند خروجی متناسب و صحیح تولید کند.
خروجی ها:
1. همه انژکتورها باید کاملا سالم باشند و به خوبی کار کنند
2. پمپ سوخت سالم باشد
3. جرقه و کوئل ها سالم باشند
4. وقتی استارت می زنید، موتور استارت انرژی دریافت کند
رله ها و سیستم های اتصال به زمین نیز بخش مهمی از سیستم خودرو هستند که هم می توانند در دسته ورودی ها جای بگیرند هم خروجی ها.
اگر همه موارد بالا سالم بودند و به بیان ساده علت های احتمالی بالا را رد کردید، به احتمال زیاد مشکل خودرو ناشی از خرابی ایسیو است.
5. عیب یابی آی سی های برد ECU
گاهی اوقات دیاگ کردن ایسیو ممکن است مشکل را حل نکند. در این موارد متخصص تعمیرات ایسیو باید ایسیو را باز کند و برد آن را بررسی کند. برای عیب یابی آی سی برد ایسیو می توانید از مولتی متر استفاده کنید:
روش تست ایسیو با مولتی متر
برای عیب یابی ایسیو توسط مولتی متر این چهار مرحله را اجرا کنید:
- مولتی متر را آماده کنید. پیشنهاد می شود از مدارشکن یا کلید محافظ برای یکی از پراب ها استفاده کنید
- ظاهر برد را بررسی کنید. هدف از این کار اطمینان از اتصال صحیح کلیه قطعات و پیدا کردن مشکلات واضح است.
- اول از همه فیوز و رله را تست کنید و بعد سایر آی سی ها
- جریان بالاتر از 1.2 آمپر نشان دهنده ایراد در مدار یا قطعه است.
جمع بندی
به طور کلی ایرادات ایسیو را می توان به دو دسته مشکلات نرم افزاری و مشکلات سخت افزاری تقسیم کرد. مشکلات نرم افزاری بیش از 90% از خرابی های ایسیو را تشکیل می دهند.
خرابی های سخت افزاری معمولا با بررسی ظاهری برد ایسیو یا استفاده از مولتی متر مشخص می شوند. مشکلات نرم افزاری هم عموما از طریق دستگاه دیاگ تشخیص داده می شوند.
دیدگاهتان را بنویسید